Een triatlon voor duurzaamheid

Schrijf je in voor de triatlon voor duurzaamheid! Zo’n mailtje met een soortgelijke tekst hebben alle Sorghvlieters de afgelopen paar weken binnen gekregen van meneer Goossens. Meeste mensen hebben dit mailtje bekeken en dachten waarschijnlijk; “Ik schrijf me later wel in.” of “Leuk initiatief! Maar ik denk dat ik dat niet kan in zo een korte tijd.” of misschien toch “Ja nee, daar doe ik mooi niet aan mee.” Zelf was ik de tweede en ik had me ook niet opgegeven tot het laatste moment, om de hele triatlon in mijn eentje te doen.

 

16 November 2018, de dag van de triatlon was aangebroken; iedereen was zich aan het klaarmaken en aan het voorbereiden. Behalve ik. Twee dagen ervoor was ik van de trap gevallen (nog even bedankt naar degene wiens idee het was dat ik keihard van de trap af zou rennen voor het lustrum filmpje), waardoor ik me had teruggetrokken voor de triatlon. Wel leek het me leuk om alsnog te helpen en dus stelde Goossens voor dat ik die dag zou komen en zou helpen met tellen en zorgen dat alles soepel verliep samen met een deel van het leerlingenbestuur.

 

Ik denk dat voordat de triatlon plaatsvond, de meeste kandidaten niet helemaal wisten wat ze konden verwachten qua hoe het praktisch te werk zou gaan. Gelukkig hebben meerdere docenten dat in het zwembad De Boetzelaer goed uit zitten leggen. Eerst zouden ze opsplitsen in 3 groepen en dan groep per groep in twee banen zwemmen. Zodra ze 24 baantjes hadden gehaald, mochten ze eruit en werden de tijden genoteerd. De andere groepen, die op dat moment niet zaten te zwemmen, zouden de baantjes natellen.

Nadat alle groepen waren geweest zouden ze gezamenlijk naar de plek vertrekken waar ze 5 keer een rondje moesten fietsen in de duinen. Een heel groot rondje. Hierbij zouden de snelste zwemmers, of hun groepje, een voorsprong krijgen. Was je 3 minuten eerder klaar dan degene na jou in het zwembad, dan mocht je 3 minuten eerder vertrekken bij het fietsen. Allemaal best logisch dus.

In tegenstelling tot hoe het ging bij het zwemmen, zouden de kandidaten na het tweede onderdeel gelijk door gaan met het rennen. Natuurlijk eerst wel netjes je fiets parkeren, maar dan zo snel mogelijk door naar het strand en daar de uitgezette baan gaan hardlopen. Na het hardlopen stonden mensen klaar met bananen, drinken en vuilniszakken.

 

Super veel mensen hebben meegedaan en allemaal hebben ze het geweldig gedaan. De eerste, tweede en derde plaats zijn gegaan naar Boudewijn Aikema, Friso van Aken en Daan Verwoerd. Het was een geweldige triatlon om te volgen, met zowel veel kandidaten die keihard zaten te strijden om eerste te worden, als heel veel mensen die aan zichzelf (en aan ons) hebben laten zien dat opgeven nergens voor nodig is. Ongeveer de helft van de sponsorformulieren zijn al binnen en we zitten daarmee op een bedrag van 1100. Nog iets om trots op te zijn.

 

Desondanks het koude weer en de verre afstanden was het een mooie dag. Ik ben ontzettend blij dat ik mag zeggen dat ik de eerste, maar hopelijk niet de laatste, triatlon van Sorghvliet heb gezien. Wel hoop ik dat de vele vuilniszakken die aangetrokken waren tegen de kou goed zijn opgeruimd en niet per ongeluk in de plastic soep zijn beland.

Giulia Bravo